úterý 20. srpna 2013

Poslední článek

Hodně čtenářů to již ví, ale přesto jsem myslela, že by bylo lepší, kdybych to sem napsala oficiálně. Dianka nás v neděli 11. 8. po dlouhém boji s rakovinou opustila.

Asi začnu od začátku. Ve středu 7. 8. Dia musela do nemocnice na JIPku, protože se jí špatně dýchalo. Tam jí dali kyslík a výživu a udělali jí rentgen. Doktor řekl, že metastáze na plicích se trochu zvětšily, ale ne natolik, aby působily takové problémy s dýcháním. Tvrdil, že je to také psychického rázu (nevím, jak to přesně probíhalo, protože já sama jsem v tu dobu byla v USA). Večer Diju přesunuli na normální lůžkové oddělení, protože chtěla, aby tam s ní mohla být mamka. Druhý den ráno si mamku odvedla doktorka a řekla jí, že podle klinického obrazu (poslechu dýchání) a celkového stavu to vypadá, že jí zbývá už jen pár dní. Dávali jí nalbufin a pak jí její oblíbený doktor nasadil i morfin proti bolesti a prášky proti úzkosti. Prostě do ní cpali všechno možné.

Vždycky tam s ní byl někdo z jejích blízkých, nikdy tam nebyla sama. Kvůli morfinu pořád míň a míň vnímala (což bylo možná dobře, protože neměla takové bolesti) a v neděli těsně před půlnocí odešla. Pro celou rodinu to byla velká rána, ale zároveň jsme věděli, že už je jí líp a že už jí nic nebolí. Co způsobilo tak rychlé zhoršení Díjina stavu nevíme úplně přesně, ale prevděpodobně za to mohly metastáze na plicích.

V pondělí jsme začali plánovat pohřeb. Zabralo to hodně času, ale s mamkou jsme to chtěly udělat tak, aby se to Dije líbilo. Konal se v sobotu 17. 8. na lesním hřbitově v Hradci Králové. Obřad podle mě nebyl klasicky pochmurný, jak to obvykle bývá. Samozřejmě to byla smutná událost, ale snažili jsme se, aby si všichni Diju pamatovali takovou, jaká byla - veselou, praštěnou, silnou a plnou života. Proto nehrály klasické pohřební písničky, ale hudba, kterou opravdu poslouchala (např. Waiting all night, Fatty boom boom, Blurred lines, She wolf, ...). Smuteční řeč jsme dávali dohromady společně s mluvčím, bylo tedy zdůrazněno všechno, co měla ráda, co na ní bylo skvělé, ale i čím nás vytáčela... prostě vše, co ji vystihovalo. Rozloučení s ní se mi hodně líbilo a myslím (doufám), že by se líbilo i jí.

Pokud byste měli nějaké nejasnosti nebo dotazy - http://ask.fm/KarolinaKlibany

Karolína Klibániová (sestra)